Om bambus

Bambus dyrkes uten bruk av sprøytemidler eller kunstgjødsel. Den har evnen til å absobere store mengder karbondioksid, som er den store drivhusgassen, og bidrar dermed til en bæredyktig og CO2 nøytral produksjon. Den er den raskest voksende planten i verden. Bambusskoger fornyer seg selv kontinuerlig; de hugges og kommer raskt opp fra samme rot. Klær av bambusviskose er PH-nøytrale, funkttransporterende og veldig myke. De har også naturlig UV-beskyttelse 15. Plantasjene som bambusen vokser på er sertifisert økologisk og – nei, vi tar ikke maten fra pandaen. Bambusfiberen samt tråden er Oeko-Tex-sertifisert. Oeko cert.2015

BBC News spår bambusboom
Den kan spises, den kan brukes i klær og som byggematerial. Samtidig har det evnen til å absobere store mengder karbondioksid, som er den store drivhusgassen. Bambus trekkes nå frem som det nye supermaterialet, i følge BBC News. Det blir kalt det 21. århundres tømmer, og man tror det vil bli en stadig viktigere inntektskilde for de fattige i verden. Ifølge tallene fra World Bamboo Organization er verdensmarkedet for bambus i dag på rundt 60 milliarder kroner, men man forventer minst en dobling i løpet av de neste fem årene.

Bambusbløffen
Vår kommentar til innlegget om den store bambusbløffen i klikk.no 14.4.2015.

Først vil vi vel si at det er trist å fremstille bambus i slikt et dårlig lys da det er en flott tekstilfiber. Lilleba  & Herremann er merket riktig og står for alt det vi sier. Men kritikk gjør oss mer våkne i timen – så slike ” bomber” fører stort sett noe godt med seg  – og det blir ryddet opp i diverse feilinformasjon.

KONKLUSJONEN VÅR BLIR VEL SOM FØLGER:
Vi vil bli bedre på kommunikasjon, ta enda mer tester og lære mer. Vi ønsker å jobbe med flere alternative tekstilfibre – Hvem vet; kanskje blir det neste prosjektet: LILLEBAKLÆR AV GRANVISKOSE – ET NYTT, NORSK EVENTYR!

Vårt valg

Vi har valgt å benytte bambus som hovedråvare fordi bomullsindustrien er belastende nok som den er. Dyrking og produksjon av bomull krever mye energi og store mengder vann. Det er beregnet at rundt 25% av verdens samlede bruk av insektsmidler brukes i produksjon av bomull. Et annet problem er drikkevann som er forurenset av sprøytemidler fra bomullsproduksjonen.

Våre klær består av 60 % viskose fra bambus og 40 % bomull. Siden vi ikke har elastikk i våre klær, er vi avhengige av å blande inn bomull for at kvaliteten skal være sterk nok. Pr. i dag er ikke bomullen økologisk fordi det fordyrer plaggene ytterligere. Vi ser frem til den dagen Lilleba har kommet opp i kvantum slik at vi også kan benytte økologisk bomull. Vi mener at ved å blande inn bambus, så tar vi et steg i riktig retning.

Add address